Logorovanje Luke 2016.

Rezime rada odreda u 2016.

31. siječnja 2017. Comments (0) Akcije, Novosti, Takmičenja

Učešće OI Zvijezda na takmičenjima u 2016.

09. i 10.april 2016. Zenica- “U susret proljeću”, i “ ZOT”

Na takmičenju “U susret proljeću” koje je održano 09.aprila 2016. godine u Zenici u organizaciji Saveza izviđača Grada Zenice, a u kategoriji mlađih izviđača i planinki takmičile su se dvije patrole iz našeg Odreda i osvojile su odlično 4. i 5. mjesto.

U kategoriji izviđača i planinki, na međunarodnom takmičenju pod nazivom “ZOT” učestvovale su takođe dvije patrole iz našeg Odreda, te su i oni ostvarili odličan rezultat (5. i 7. mjesto), s obzirom na izuzetno jaku konkurenciju.

Troškove puta snosio je Odred.

 

 

07.maj.2016. godine. Mostar – “Vesela olimpijada 2016”

Dana 07. maja 2016. godine, tri patrole poletaraca i pčelica  zaputile su se sa brđanima na druženje i takmičenje “Vesela olimpijada”, koje je održano u organizaciji  Saveza izviđača Grada Mostara.

Za naše najmlađe članove, ovo je bilo prvo iskustvo u takmičenju. Ekipe imena “Gromovi”, “Orlovi” i “Mačići” ostvarile su odlične rezultate, sa našom najboljom ekipom na 6. mjestu. A što je najvažnije – djeca su bila oduševljena učešćem, a poslije takmičenja i turističkim obilaskom Grada Mostara

Na samom otvaranju natjecanja, predsjedništvo Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine, uručilo je priznanje i odlikovanja, a koja su uručena i članovima našeg Odreda i to odlikovanje „Srebrni javorov list sa zracima“ dobili su Parić Ibrahim Bajkan i Dodik Dario Atom, a odlikovanje „Zlatni javorov list sa zracima“, Željko Petković Petko.

Troškove prevoza snosio je Odred, a zahvaljujemo se TRD Vareš na ustupljenom kombiju.

 

 

08.maj 2016. Doboj Istok – “Izviđačka olimpijada Doboj Istok 2016”

Dana 08.05.2016.godine u Doboj Istoku  je u organizaciji Odreda izviđača  “Vrba” Doboj Istok održana 8. “Izviđačka olimpijada”, na kojoj su u kategoriji  izviđača i planinki naš Odred predstavljale dvije patrole
osvojivši solidno 5. i 11.mjesto, a što je najvažnije proveli su dan u ugodnom druženju.

Troškove prevoza snosio je Odred.

 

 

14. maj 2016. Tešanj – “Izviđački susreti 2016”

Na tradicionalnom izviđačkom takmičenju pod nazivom “Izviđački susreti” za mlađe izviđače i planinke održanom 14.maja 2016. godine u Tešnju u oganizaciji Odreda izviđača “Crni vrh” Tešanj učestvovale su dvije patrole iz našeg Odreda.

Naši se takmičari iz Tešnja su se vratili sa peharom.  Patrola “Simpsonovi”  osvojila je 3. mjesto, a patrola  “Mjesečari” osvojila je izvrsno 6. mjesto! Bravo Zvijezdina djeco!!!

Troškove puta snosio je Odred, a djecu su u Tešanj vozili roditelji.

 

 

21. maj 2016. Jablanica – Orjentaciono izviđačko takmičenje “Neretva 2016”

U organizaciji Odreda izviđača “Jablan” Jablanica održano je Orjentaciono izviđačko takmičenje pod nazivom “Neretva 2016” na kojem su naš Odred predstavljale dvije patrole.

I sa ovog takmičenja vratili smo se sa peharom, Patrola  mlađih izviđača i planinki pod nazivom “Iskra” osvojila je 2.mjesto, dok je patrola sastavljena od 4.planinke pod nazivom “Planinke” osvojila odlično 6.mjesto.

Troškove puta takmičara snosio je Odred, dok su brđani koji su bili gosti na dvodnevnom druženju na poziv Kluba brđana iz Jablanice, sami snosili troškove puta.

 

 

28. i 29. maj 2016. Ilidža – “Majske igre 2016”

Na tradicionalnom dvodnevnom takmičenju pod nazivom „Majske igre 2016“ održanom 28. i 29. maja 2016. godine u organizaciji Odreda izviđača „Igman 92“ Ilidža u kategoriji starijih izviđača i planinki naš Odred je predstavljala jedna patrola, koja se osvojivši 7.mjesto našla u „zlatnoj sredini“ između 15.ekipa koje su uzele učešće na ovom takmičenju.

Troškove prevoza snosili su brđani.

 

 

04. i 05. jun 2016. Nemila – “Nemilska alka 2016”

U dane 04. i 05. juni 2016.godine, učestvovali smo na tradicionalnom i vrlo zahtjevnom izviđačkom orijentacijskom takmičenju u Nemili, pod nazivom „Nemilska alka 2016“ u organizaciji Odreda izviđača „Safet Ribić“ Nemila. Naša patrola ponovo je  postigla odličan rezultat osvojivši 5. mjesto.

Odlazak na takmičenje (troškove prevoza), finanansiran je iz  sredstava brđana.

 

 

17. – 19. jun 2016. Temerin, R Srbija – “Ilegalac u Temerinu”

Od 17. do 19. juna  2016. godine, u Temerinu, prekrasnom gradiću Vojvodine, održao se izviđačko orjentacioni višeboj pod nazivom “Ilegalac u Temerinu” na kojem je učešće uzela i jedna patrola iz našeg Odreda. Na put su, u petak u podne, krenuli članovi patrole, skupa sa vođom puta, a  u subotu su se natjecanju pridružile i četiri brđanke iz našeg Odreda, koje su same snosile troškove puta, dok je za takmičare troškove snosio Odred.

Na takmičenju je učestvovalo oko 35.patrola, a naša patrola pod nazivom “Ljepotice” osvojila je pehar za 3.mjesto, na prvom takmičenju van BiH, savladavši stazu dužine 15 KM. Ekipa se jedino žalila na komarce i vrućinu a ono na što se nije moglo požaliti i što se svima svidjelo jesu domaćini – izviđači Temerina, koji su u svakom trenutku bili tu da pomognu, otvoreni za sva pitanja, potrebe pa tako i za, šalu i druženje.

 

 

3. septembar 2016. godine Banovići – “Konjuh planinom 2016”

Na međunarodnom izviđačkom višeboju pod nazivom “Konjuh planinom” održanom 03.septembra 2016. godine  u organizaciji Odreda izviđača “Plamen” Banovići naš Odred je predstavljala patrola poletaraca I pčelica. Ova patrola pod nazivom “Zagorjeli lončići” osvojila je 1.mjesto.

Troškove prevoza snosio je Odred.

 

 

23. i 24. oktobar 2016. Zenica – “Nema zime kraj Smetovske klime”

Na druženju i takmičenju pod nazivom “Nema zime kraj smetovske klime”  održanom u Zenici u kategoriji brđana veterana naš Odred su predstavljele dvije patrole pod nazivom  “Tajtavrlje” i “Vrtavrlje”. Bili smo treći u čvorologiji, drugi u skakanju u vrećama, ali zato bez premca u gastro prezentaciji i kuhanju kotlića. Pored predstavljanja vareških delicija: pituljice, ormašice, gibanice, sireva,tjestenine, i domaćih pekmeza,paprenika,sokova, zimnica i destiliranih voćnih proizvoda također i melema i sapuna , predstavili smo i naš grad i njegovu tradiciju – na našem stolu našli su se i livac, i kovač i peke kovane u očevačkim majdanima, a izveli smo i muzičku tačku.

Troškove učešća i puta snosili su sami brđani.

 

 

13.i 14.novembar 2016. Prijedor – “Kozara 2016”

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom “Kozara 2016” godine održanom 13. i 14. novembra u Prijedoru u organizaciji Odreda izviđača “Dr.Mladen stojanović” iz Prijedora učešće su uzele naše dvije patrole mlađih izviđača I planinki.

U veoma jakoj konkurenciji od 25.patrola iz cijele BiH i susjednih zemalja naša patrola “Branko Jelić” osvojila je 3.mjesto, dok je patrola “Kemusi ” osvojila solidno 13.mjesto.

Troškove prijevoza u potpunosti je snosio Odred.

 

 

25.—27. novembra 2016. Osijek, R Hrvatska- Festival izviđačkih pjesama“ FIPO 2016“

U petak, 25.11. 2016.god., dvije ekipe izviđača- muzičara, 14 djece sa pratnjom od 5 odraslih, krenule su u Osijek, na 15. FIPO- festival izviđačke pjesme,  a na putu prema Osijeku napravljena je pauzu u Slavonskom Šamcu kod naših prijatelja, izviđača Slavonskog Šamca,  koji su nas lijepo ugostili u njihovom kampu. (bilo je kolača, sokova, kave,…) . Za vrijeme boravka u njihovom kampu sklopljena su nova prijateljstva.   U Osijek su doputovalo oko 19 sati, smjestili se u Šećeranskom domu i istu večer smo otišli u stari dio grada-Tvrđu, gdje smo uživali u adventskom sajmu i dobroj jazz muzici.

Subota u danu je prošla u razgledavanju Osijeka, a učestvovali smo i u radionici na osiječkom fakultetu na temu “Aktivno slušanje” U popodnevnim satima održan je  revijalni dio FIPO festivala na kojem je učestvovalo 30 ekipa. Naše dvije ekipe su imale sjajan nastup. U takmičarskom dijelu FIPO festivala naše dvije ekipe zauzele su prvo i drugo mjesto. Tema festivala je bila Panonsko more te su sve ekipe trebale pripremiti tekst na melodiju Balaševićeve pjesme Panonski mornar i istu pjesmu odsvirati.

U nedelju učesnici su posjetili Bizovačke  toplice, a u večernjim satima su se vratili u Vareš

Sponzori putovanja su  gosp. Zdravko Barkić, općinski načelnik, gosp. Zdravko Marošević i  O.I. Zvijezda – Vareš, a dio troškova snosili su i sami učesnici.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *