Učešće OI Zvijezda na takmičenjima u 2016.

21. prosinca 2017. Comments (0) Akcije, Novosti, Zanimljivosti

Rezime rada odreda u 2016.

Uvodna napomena, download ovog dokumenta u verziji sa fotografijama možete napraviti u rubrici “DOKUMENTI”

 

Rezime rada odreda u 2016.

 • Na poziv organizatora dočeka Nove godine na otvorenom, Udruženja poslodavaca Vareš, ekipa brđana je na stadionu kod OŠ Vareš organizovala roštilj i prodaju toplih napitaka i tom prilikom je ostvarena zarada za odred u iznosu od oko 400 KM.
 • U periodu od 11.01-16.01.2016. Odred Izviđača “Zvijezda” Vareš proveo je izviđačko zimovanje na Lovačkom domu “Igrište”. Zimovanju je prisustvovalo 45 članova zajedno sa muzičarima iz školskog bend-a Osnovne škole “Vareš” u Varešu. Ova aktivnost finansirana je jednim djelom od BH Pošte – (putem realizacije projekta) dok je preostali dio prikupljen uplatama učesnika. Muzičari iz školskog benda su bili oslobođeni plaćanja zbog aktivnog učešća u organizaciji donatorskog koncerta. Takođe i dva člana su bila oslobođena plačanja zbog lošeg materijalnog stanja.
 • Dana 21. i 22.01.2016.godine održana je mala školu skijanja na kojoj su učestvovala četiri mlađa izviđača. Ova akcija održana je na obližnjem skijalištu, na planini Zvijezdi.
 • Odred izviđača ”Zvijezda” Vareš je 23.01.2016.godine sproveo akciju ”Veliko noćno sanjkanje” namjenjeno za sve članove i njihove roditelje. Okupljanje je bilo ispred Općine Vareš u 20:00h, a sanjkanje se odvijalno na cesti iznad grada, od Gašine stijene do Kotine okuke. Staza je bila uređena bakljama od strane brđana, a pored staze sa sanjkanje brđani su pripremili čaj i zakusku, te je druženje uz logorsku vatru trajalo do ponoći .
 • Dana 02.2016. godine sa početkom u 17.00 sati održana je Redovna izvještajno – izborna Skupština Odreda. Usvojen je Pravilnik o odgovornostima rukovodnog kadra i odlučeno je da sa radom dvije sekcije pod nazivom “Istraživači prirode” i “kreativne radionice” za čiju realizaciju su zaduženi članovi Kluba brđana veterana.Zapisnik sa iste uložen u arhivi.
 • U periodu od 19. do 21.02.2016.godine, dvije mlade brđanke Andrea Djaković i Matea Terzić sudjelovale su na “Forumu mladih brđana” na Avali u Beogradu, čiji organizator je bio Saveza izviđača Srbije.Forumu je prethodila konferencija “Nove perspektive i pogledi izviđačkog pokreta”,a cilj foruma bila je razmjena iskustava i njihovo osnaživanje za dalji rad i napredak u svojim lokalnim jedinicama, te osobni razvoj. Pored domaćina sudjelovali su  mlađi brđani iz  Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.
 • U periodu od 26. do 28.02. 2016. godine, članica našeg Odreda Andrea Djaković, sa još dva predstavnika, predstavljala je Savez izviđača u Bosni i Hercegovini u Briselu na događaju pod nazivom “Awarness Raising Campaign” u sklopu projekta Europske skautske regije “Ljudska prava i komunikacija”. Događaj je imao za cilj nastavak rada na jednom od prioriteta Europske regije – različitosti i inkluziji.
 • Dana 20.03.2016. godine “Istraživači prirode” ukupno njih 9., u organizaciji i pod vodstvom brđana prepješačili li su svoju I. rutu na stazi koja po težini spada u srednje tešku stazu u dužini od 11. km – stariji (Prostorija-Lazino brdo-Trasa-Put za Diknjiće-Glavica-Bazen-Saletovica-Lokvenica-Tegovi-Vareš), dok su mlađi prepješačili malo kraću rutu od 7.km (sa Bazena direktno u Tegove). Polazak je bio u 9,00 sati, vrijeme sunčano i i toplo, temperatura se kretala od 8̊ – 10̊ C. U tegovima su učesnici popili čaj, te je održan i kviz u kojem su učestvovale 3.ekipe po 3.člana (Alfa, Beta, Gama ), čiji je cilj bila edukacija o prirodnim pojavama , nepogodama, opasnostima i kako ih izbjeći, kao i dio iz Prve pomoći. Pobjednik je bila ekipa Gama, dok ni druge dvije ekipe nisu puno zaostajele u bodovima. Takođe, izrađivali su lukove i strijele i gađali iz njih. Izabrana je i miss “Najblatnjavija gležnjača”. Povratak je bio u 16,oo sati.
 • Dana 03.04.2016. godine “Istraživači prirode” ukupno njih 24., zajedno sa 4. brđanina i 3. roditelja prepješačili su svoju II. rutu u dužini ukupno 18. km i 200 metara (od Spomenika Rudaru u Varešu do ribarske kućice u Pajtov Hanu i nazad, željezničkom prugom kroz 6.tunela). Polazak je bio u 9 sati, dan predivan topao proljetni, a temperatura se kretala od 16̊ – 25̊ C. Staza je bila ravna, ali dugačka. Putem smo se bavili vareškom istorijom – obišli Lukićev rov, prošli dio puta “malom prugom”, pričali o “ćiri” i usputnim stanicama, apovodom Dana oslobođenja Vareša (04.04.1945.) posjetili spomenike palim borcima u Vareš Majdanu i Pajtov Hanu, te im odali počast. U ribarskoj kućici u Pajtov Hanu, koju nam je ustupilo Ribarsko društvo,popili smo čaj i održano je predavanje o minama.
 • Dana 09.04.2016. godine na takmičenju “U susret proljeću” održanom u Zenici u organizaciji Saveza izviđača Grada Zenice u kategoriji mlađih izviđača i planinki takmičile su se dvije patrole iz našeg Odreda – “Vareš 1” i “Vareš 2” i osvojile su odlično 4. i 5. mjesto. U kategoriji izviđača i planinki, na međunarodnom takmičenju pod nazivom “ZOT” učestvovale su patrole “Ljepotice” i “Plamen” osvojivši 5. i 7.mjesto. Troškove puta snosio je Odred.
 • Dana 16.04.2016.godine, provedena je akcija sađenja cvijeća i uređenja cvijetnjaka u parku ispred kamenog mosta, u kojem su učestvovali poletarci i pčelice sa svojim malo starijim drugovima iz Odreda, mlađim izviđačima i planinkama .
 • Dana 17.04.2016. godine “Istraživači prirode” ukupno njih 6., zajedno sa prijateljima iz Male škole časnih sestara, 5. brđana i 2. roditelja prepješačili su svoju III. rutu u dužini ukupno 14. km (OŠ “Vareš”-Pruga-Kota-Semizova Ponikva-Vranjkovci-Pobrin Han-Kotina okuka-Pruga-Vareš). Polazak je bio u 9 sati, dan sunčan, vjetrovit ali i topao, a temperatura se kretala od 16̊ – 22̊̊ C. Staza je bila srednje teška. Na Semizovoj Ponikvi, toplo su nas dočekali i ugostili djed Ivan, baka Ljilja, i naravno- Argus, a na Vranjkovcima smo popili čaj i nakon odmora,malo smo se igrali i ponešto i naučili (takmičili se u nošenju ranjenika, izradi priručnih nosila-od šatorskih krila, užeta i odjeće, vježbali prvu pomoć-imobilizacija kod uganuća zgloba, igrali fudbal i frizbi). Istraživači su se vratili pred sami mrak uz obavezno slikanje na Kotinoj okuci.

 

 • U periodu od 20.04. do 24.04.2016. godine naša Andrea Djaković boravila je u Atini, Grčka kao vođa delegacije Saveza izviđača u BiH radi nastavka rada na projektu iz ljudskih prava pod nazivom “LGBT Training” u organizaciji Evropskog skautskog regiona započet u krajem mjeseca februara u Briselu.
 • Dana 30.04.2016.godine, provedena je akcija „Prvomajske vatre“. Grupa brđana i starijih izviđača i planinki je zapalila logorsku vatru na jezeru Nula, nastavljajući dugogodišnju izviđačku tradiciju obilježavanja 1.maja, Međunarodnog Praznika rada. Pored velikog broja naših članova pridružio nam se i veliki broj građana Vareša. Izviđačke prvomajske vatre predstavljaju simbol podrške radnicima svih zemalja, u borbi za ostvarenje njihovih prava.
 • Dana 05.2016. godine, učestvovali smo na takmičenju u Mostaru, pod nazivom „Mostarski susreti 2016“ sa tri patrole naših poletaraca- “Gromovi”, “Mačići” i “Orlovi” ostvarivši odlične rezultate sa našom najboljom ekipom na “Veseloj olimpijadi” na 6. mjestu. Nakon takmičenja naši poletarci i pčelice u pratnji brđana seniora i veterana obišli su stari dio Grada Mostara i Stari most.
 • Na otvaranju natjecanja predsjedništvo Saveza izviđača FBiH uručilo je odlikovanja za 2015. godinu, te su odlikovanje “srebreni javorov list sa zracima” dobili Ibrahim Parić Bajkan i Dario Dodik Atom, a “Zlatni javorov list sa zracima” je dobio Željko Petković Petko. Odlazak na takmičenje (troškovi prevoza) finansiran je iz sredstava Odreda.
 • Dana 05.2016.godine članovi Kluba brđana , njih oko 15 boravili su u Tegovima, gdje su vršili vanjsko i unutrašnje uređenje vikendice koju je Odred dobio na korištenje od gospođe Drijenčić Kate i njene kćerke Berberović Mijane. Nakon udarnički obavljenih  poslova  brđani su proslavili uz pjesmu i roštilj rođendane svoja tri člana.
 • Dana 05.2016. godine, 2 ekipe iz OI “Zvijezda” su učestvovale na takmičenju „Izviđačka olimpijada 2016“ održano u organizaciji OI “Vrba” Doboj Istok. Ekipa „Firefox“ i “Leptiri” osvojili su solidno 5. i 11. mjesto. Troškovi putovanja pokriveni su iz sredstava Odreda.
 • Dana 14.05.2016. godine, u Vareš smo donijeli još 1. pehar. Naše 2. ekipe su učestvovale na takmičenju „Izviđački susreti 2015“ u Tešnju, na kojem je ekipa „Simpsonovi“ osvojila treće, a ekipa „Mesečari“ odlično 6. mjesto u konkurenciji ekipa iz cijele BiH i susjednih država.  Odlazak na takmičenje (troškove prevoza), finansiran je od strane Odreda,  djecu su u Tešanj vozili roditelji.
 • Dana 21. i 22. 05.2016. godine u Jablanici je održano izviđačko orjentaciono takmičenje “Neretva 2016” u organizaciji OI “Jablan” Jablanica” na kojem su učestvovale naše 2. Ekipe, te je ponovno u naš grad stigao pehar. Ekipa “Iskra” osvojila je drugo mjesto dok je ekipa “Planinke” (sastavljena od 4.planinke) osvojila visoko 6. mjesto. Troškove puta takmičara snosio je Odred, dok su brđani koji su bili gosti na dvodnevnom druženju na poziv Kluba brđana iz Jablanice, sami snosili troškove puta.
 • Dana 27.05.2016.godine održana je Treća svečana smotra OI “Zvijezda” Vareš, koja je započeta postrojavanjem i raportom u parku ispred OŠ Vareš, nakon čega je uz prigodan program koji su pripremili i izveli sami članovi, koji sastojao se od pjesama skečeva, recitacija i recitala na izviđačke teme izvršena dodjela pohvala i nagrade članovima odreda koji su se istakli svojim dosadašnjim radom i zalaganjem. Nakon toga novi članovi su položili obećanje i zavjet, te dodjela vještina i vještarstava.
 • Od mjeseca februara do 26.05.2016. godine pod vodstvom brđanki redovno su sa vodovima održavane su kreativne radionice na kojima su učesnici izrađivani razne predme   ti od papira, gipsa i dr.materijala, savladavši nove likovne tehnike kojima su  iskazali svoju kreativnost i nadarenost.  Od 27.04.2016. godine umjesto rada sa vodovima formirana je grupa od 11. učesnika koja je sa svoje dvije voditeljice nastavila sa kreativnim radom, te je dana 05.2016. godine nakon smotre održana prodajna izložba  radova na kojoj je zarađeno 236,50 km.Nakon Smotre i izložbe održan je koncert rock bendova OŠ” Vareš”, koji su ujedno i članovi našeg Odreda.

 

 • Dana i 29. 05. 2016.godine, učestvovali smo na takmičenju „Izviđačke majske igre 2016“, koje je održano na Ilidži u organizaciji OI “Igman 92” Ilidža. Radilo se o izuzetno zahtjevnom orijentacijskom takmičenju, u kategoriji starijih izviđača i planinki u kojoj se naša ekipa „Ljepotice“  osvojivši 7.mjesto našla u „zlatnoj sredini“ između 15.ekipa koje su uzele učešće na ovom takmičenju.Troškove prevoza snosili su brđani.
 • Dana 29.05. 2016. godine “Radna brigada” Kluba brđana ponovno je uživala u druženju i u prelijepom sunačanom danu, ali je i radila na daljnjem vanjskom i unutrašnjem uređenju vikendice.
 • U periodu od 03. do 05.06.2016. godine na više lokacija u okolini Vareša, održana je umjetnička kolonija pod nazivom “U šumi zaboravljenog kraljevstva” u organizaciji našeg sugrađanina, slikara Šimić Stjep ana zv. Pepi. OI „Zvijezda“ Vareš je svojim učešćem također podržao ovaj prelijepi i nesvakidašnji događaj. Drugog dana ovogodišnje kolonije u večernjim satima na lokalitetu kraljevskog grada Bobovca održano je književno veče i koncert grupe Art vivo i naše violinistice Andree Nikolić. Istom su se pridružili i brđani iz našeg odreda , koji su priredili kako organizatori navode, nezaboravan ambijent –držeći zapaljene baklje, a nakon koncerta  održano je druženje učesnika i gostiju uz delicije sa roštilja koje su pripremili naši brđani.
 • U dane 04. i 05.06.2016.godine, učestvovali smo na tradicionalnom i vrlo zahtjevnom izviđačkom orijentacijskom takmičenju u Nemili, pod nazivom „Nemilska alka 2016“ u organizaciji OI “Safet Ribić” Nemila. Naša ekipa “No result” ponovno je postigla odličan rezultat osvojivši 5. mjesto u vrlo jakoj konkurenciji.Trošak puta finansiran je iz ličnih sredstava brđana.
 • Dana 03.06.2016. godine član našeg Odreda Gregor Dodik sa sarajevskog aerodroma otputovao je u Sjedinjene američke države gdje je predstavljao naš Odred, grad Vareš i državu BiH. Naime,  Boys Scouts of America u mjesecu januaru ove godine objavili su poziv za volontiranje u svojstvu međunarodnog savjetnika, koji je dostavljen na službeni mail Odreda izviđača “Zvijezda” Vareš, posredstvom Lane Husagić, načelnice za međunarodnu suradnju Saveza izviđača u BiH, na koji su se prijavili članovi Andrea Djaković i Gregor Dodik. Između spomenutih kandidata iz cijele BiH izabran je naš član. Gregor je osam sedmica volontirao u izviđačkom kampu, “Cole Canue Base” u mjestu Alger u Michiganu. Troškove puta snosio je sam, ali je tokom boravka u Americi imao naknadu za volontiranje koja mu je bila dovoljna da nadoknadi putne troškove .
  Općina Vareš Gregoru je osigurala promotivni materijal i dala novčanu podršku u iznosu od 500 KM, od čega je 250 KM ostavio svom Odredu za podršku predstojećim ljetnim aktivnostima. Osim općinskog promotivnog materijala, Gregor je u svoj ranac spakirao državni i izviđački promo materijal, te suvenire karakteristične za BiH.
  U kampu je boravilo oko 600 djece u nekoliko smjena, a Gregor je radio kao instruktor na vodi – plivanje, kanue i nešto što se zove snork hike (ma šta to značilo…). U toku svake smjene imao je program tokom kojeg predstavlja Bosnu, Vareš, i skautizam u BiH.
 • Dana 05.06.2016. godine organiziran je odredski izlet u Tegove na kojem je učestvovao veliki broj poletaraca i pčelica i mlađih izviđača i planinki. Pored druženja na čistom zraku igrali smo se, crtali, vježbali streličarstvo, pionirstvo, i na kraju smo pekli kobasice. Za to vrijeme naši vrijedni brđani veterani su nastavili sa obavljanjem farbarsko-molerskih radova.
 • Dana 14.06.2016. godine učesnici radionice, njih 11. najvrijednijih, zajedno sa dvoje dvije voditeljice od novaca zarađenih na prodajnoj izložbi otputovali su na jednodnevni izlet u Sarajevo. Uživali su u Pionirskoj dolini, šetnji po centru Sarajeva i Baščaršiji.
 • Od 17. do 19. 06.2016. godine u Temerinu, prekrasnom gradiću Vojvodine, održao se izviđačko orjentacioni višeboj pod nazivom “Ilegalac u Temerinu” na kojem je učešće uzela i jedna patrola iz našeg Odreda. Na put su, u petak u podne, krenuli članovi patrole, skupa sa vođom puta, a u subotu su se natjecanju pridržile i četiri brđanke iz našeg Odreda, koje su same snijele troškove puta, dok je za takmičare troškove snosio Odred.Na takmičenju je učestvovalo oko 35.patrola, a naša patrol pod nazivom “Ljepotice” osvojila je pehar za 3.mjesto, na prvom takmičenju van BiH. Kažu da takmičenje nije bilo teško iako je staza bila duga 15 km. Izviđači to nisu ni osjetili obzirom da su se kretali po strogoj ravnici na oko 80 m nadmorske visine. Ekipa se jedino žalila na komarce i vrućinu a ono na što se nije moglo požaliti i što se svima svidjelo bili su domaćini – izviđači Temerina, koji su u svakom trenutku bili tu da pomognu, otvoreni za sva pitanja, potrebe pa tako i za, šalu i druženje. U povratku smo išli u turistički obilazak Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.
 • U periodu od 06. do 13.07.2016. godine naša Andrea Djaković boravila je u izviđačkom eko-centru Ušće u blizini Trebinja gdje je učestvovala u kampu pod nazivom “Rovers for Rovers” , kao nastavak radionice pod nazivom “Prvi korak ka saradnji brđana” koja je održana u Varešu u periodu od 26.-29.03.2016. godine. U ovom kapu učestvovalo je 15. izviđača iz Danske i 15. iz BiH, a cilj kampa je bio da učesnici iz obje zemlje razmijene izviđačka i kulturna iskustva, steknu nova prijateljstva i ostvare veze za buduću saradnju.
 • Tokom mjeseca jula 2016. godine predstavnici Odreda održavali su kontakte i sastanke sa drugim udruženjima i  sekcijama iz Vareša, koja rade sa djecom (Karate Klub, ogranak       Taekwondo klub Bosna, NK “Vareš” Vareš, sekcija SŠC “Nordbat 2” Vareš i muzički bendovi OŠ “Vareš” Vareš, Klub ekstremnih sportova Perun Va) radi priprema za doček našeg sugrađanina Gorana Višnjića koji je prevalio ogroman put vozeći na motoru od Brisbena, Australija do Vareša i koji je svoju hrabru avanturu posvetio djeci Vareša.Dana 28.07.2016. godine Gorana smo dočekali ispred OŠ “Vareš” Vareš priredivši mu nezaboravan doček zajedno sa ostalim udruženjima i kojem je prisustvovao veliki broj naših sugrađana.Obzirom da je Goranova avantura bila humantitarnog karaktera, od prikupljene sume novca našem odredu je donirao svotu u iznosu 2900,00 km.
 • U periodu od 30.07. do 05.08.2016. godine u organizaciji našeg Odreda održano je logorovanje “Luke 2016” na prelijepom izletištu u podnožju kraljevskog grada Bobovca  uz riječicu Bukovicu . Pored izviđača iz našeg Odreda učestvovali su i izviđači iz naših prijateljskih Odreda : OI “Voždovac” Beograd, OI “Visoko” Visoko, OI “Jablan”  Jablanica, OI “Safet Ribić” Nemila i OI “Klek” Zavidovići, nas ukupno 75. Bilo je i radno i paradno i zabavno, bilo je i smijeha i suza (od smijeha), a najvažnije od  svega – kućama smo se vratili (malo prljavi), ali živi,zdravi,sretni i sa divnim  uspomenama! Svačim smo se bavili: uređivali naš logor, pomagali u kuhinji, nosili vodu,  stražarili, kupali se u Bukovici, igrali se svega i svačega, pravili maketu logora, šutali „na  male“, spašavali se od pljuska i poplave, pecali, pješačili (na Bobovac i u Kraljevu Sutjesku – starija grupa; u Dragoviće, Mijakoviće i Kopijare – mlađa grupa, i u Donju Borovicu-svi), učili o srednjevjekovnoj Bosni, o kulturi i tradiciji ovih prostora, upoznavali stanovnike okolnih sela, palili logorske vatre, slavili rođendane, osvajali vještine i vještarstva, svađali se i mirili, plesali, skakali, grlili se i plakali, dijelili jedni s drugima slatke nagrade osvojene za ovo i ono, i pjevali, pjevali, pjevali! I još nešto važno: negdje u putu prema Kraljevoj Sutjesci, rodio nam se Antiša!!!
 • Naše komšije iz susjednih sela: Dragovića, Mijakovića i D. Borovice pružili su nam  toplo i izdašno gostoprimstvu, kao i franjevci iz samostana u Kraljevoj Sutjesci koji su odvojili vrijeme da bi nam pokazali bogatstvo svoje biblioteke i muzeja. Posjetio nas je i veliki broj roditelja i prijatelja koji su nas obradovali lubenicama i slatkišima, a našle su se tu i tepsije ormašica i jedan kotlić za brđane. Posjetili su nas i prijatelji iz OI „MP“ Podsused, Zagreb, od kojih smo, odmah po osnivanju odreda Zvijezda, dobili naše prve šatore, a sa nama je 3 dana proveo i Goran Višnjić. Poseban trud u organizaciji i provedbi logorovanja uložio je Štab logorovanja i načelstvo, brđani veterani i konačarska ekipa.
 • Dana 08.09.2016. godine u organizaciji njemačke organizacije Help Hilfe zur Selbsthilfe,
  E.S. “Perun-Va” i turističke organizacije Visit Vareš organizovana je biciklistička utrka “Visit Vareš MTB CUP 2016” na kojoj je učešće uzelo i nekoliko naših članova.
 • Dana 17.09.2016.godine u organizaciji Odreda izviđača ”Zvijezda” Vareš održano je treće po redu takmičenje pod nazivom ”Dani prijateljstva-Vareš 2016.godine”. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 37 patrola, što u kategoriji poletaraca i pčelica, što u kategoriji izviđača i planinki. Kao gosti, učestvovali su izviđači iz Valpova, R Hrvatska, i izviđači iz Temerina, R Srbija. U kategoriji poletaraca i pčelica takmičilo se ukupno 14. ekipa, a prvo mjesto osvojila je je ekipa ” ekipa “Tajanstvene vile” – OI “Jablan”, Jablanica, drugo mjesto ekipa “Mali zeleni” – OI “Plamen”, Banovici, a treće mjesto ekipa “Smajlici” – OI “Neretva”, Konjic. U kategoriji starijih izviđača i planinki, pehar za prvo mjesto odnijela je ekipa “Dark eagles” – OI “Rakovica 9”, Rakovica, drugo mjesto osvojila je ekipa “Povratak otpisanih”- OI “Izvidjaci Temerin”, Temerin, a treće mjesto prošlogodišnji pobjednici ekipa “Valter” – OI “Safet Ribić”, Nemila.Unutar odredskog takmičenja poletaraca i pčelica, prvo mjesto osvojila je ekipa “Vareš Majdan”. Troškovi takmičenja pokriveni su dijelom od donacija a dijelom od sredstava odreda, a također su nam prijatelji odreda, kao i uvijek do sada,  pružili podršku doniranjem hrane i sokova. Ekipe iz udaljenijih mjesta bile su smještene u prostorijama Soce, a medijski smo bili popraćeni od radia “Bobovac” Vareš i Lista “Bobovac”. Takođe, održane su svečanost i zakuska povodom 60. godina osnivanja Odreda kojoj su       prisustvovali izviđački prijatelji iz odreda širom BiH i regije, a na kojoj su uručene zahvalnice i marame našim najstarijim izviđačima. Takmičarske ekipe su ispunile i predzadatak takmičenja donijevši svako po paket hrane ,  koja je od strane načelstva akcije i naših mladih načelnika predata u Pučku kuhinju, tj.Udrugu “Majka Tereza” Vareš.
 • Dana 24.09.2016. godine održan je međunarodni izviđački višeboj “Konjuh planinom” u organizaciji OI “Plamen” Banovići na kojem je naš Odred predstavljala patrola poletaraca i pčelica. Ova patrola pod nazivom “Zagorjeli lončići” osvojila je prvo mjesto i u naš Odred donijela još jedan pehar. Troškovi puta sneseni su od strane Odreda.
 • Dana 16.10.2016. godine održano je odredsko takmičenje na kojem su učestvovale 4. ekipe iz našeg Odreda – “Kemuši, “Branko Jelić”, “Gremlini” i “Zvjezdice”, a odlukom Štaba dvije ekipe koje su na takmičenju ostvarile najbolje rezultate učestvovale su na takmičenju u Prijedor, te su se nakon odredskog takmičenja nastavili sa daljim pripremama.
 • U periodu od 22. i 23.10.2016.godine ekipe pod nazivom “Tajtavrlje” i “Vrtavrlje” sastavljene od brđana veterana učestvovale su na susretima brđana u Zenici. U takmičarskom dijelu bili smo treći u čvorologiji, drugo u skakanju u vrećama, ali bez premca u gastro prezentaciji vareških delicija i prozvoda. Predstavili smo i naš grad i njegovu istoriju i tradiciju, pa su se na našem stolu našli i očevska peka, livac, kovač i dr., a izveli smo i muzičku tačku. Do kasno u noć smo se družili i zabavljali sa izviđačkim prijateljima iz BiH i regiona.
 • U periodu od 29. do 30.10.2016.godine u organizaciji čete “Soko” održan je bivak na Igrišta, a sve pod dirigentskom palicom do sada najmlađeg Štaba akcije, uz malu pomoć brđana. Vrijeme je bilo prohladno, ali sunčano tako da se većina aktivnosti odvijala vani uz igre, smijeh i zabavu. Navečer smo smišljali pjesme, plesali i igrali se.
 • Dana 31.10.2016. godine u prostorijama Odreda u organizaciji načelnice za obrazovanje i uz malu pomoć brđana održan je Healloween party, tj. Party povodom noći vještica. Bilo je raznih maski od gusara do vampira. Izabrana je najstrašnija i najbolja maska, au Hallowenn kvizu najbolji su bili vod “Vukovi”, a svi su dobili nagrade u vidu kiše bonbona.
 • U periodu od 25. do 27.11. 2016. dvije ekipe izviđača- muzičara, 14 djece sa pratnjom od 5 odraslih, krenule su u Osijek, na 15.FIPO festival izviđačke pjesme. Putovanje je počelo u 11 sati, a na putu prema Osijeku napravljena je pauza u Slavonskom Šamcu kod naših prijatelja, izviđača Slavonskog Šamca, koji su nas lijepo ugostili u njihovom kampu (bilo je kolača, sokova, kave,…)  U Osijeku su bili smješteni u Šećeranskom domu. U petak su obišli stari dio grada-Tvrđu, gdje su uživali u adventskom sajmu i dobroj jazz muzici. Subota u danu je prošla u razgledavanju Osijeka,  nakon čega su učestvovali u  radionici na osiječkom fakultetu na temu”aktivno slušanje”. Popdne je počeo revijalni dio FIPO festivala na kojem je učestvovalo 30 ekipa. Naše dvije ekipe su imale sjajan nastup, a u takmičarskom dijelu FIPO festivala su zauzele prvo i drugo mjesto. Tema festivala je bila Panonsko more i sve ekipe su pripremile tekst na melodiju Balaševićeve pjesme Panonski mornar i istu izveli. U nedelju su ekipe posjetile Bizovačke toplice gdje su se dobro iskupale, nakon čega su krenule natrag u Vareš. Sponzori našeg putovanja bili su gosp. Zdravku Barkiću, općinskom načelnik gosp. Zdravku Maroševiću i O.I. Zvijezda – Vareš.
 • Subota 26.11.2016. godine ostaće upisana u istoriju našeg Odreda zbog jednog iznimno lijepog i vrijednog priznanja, lente Viteškog odreda 2016., koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos u radu i razvoju izviđačke organizacije. Ovo vrijedno priznanje našem Odredu uručeno je na svečanoj akademiji na Ilidži upriličenoj povodom 101. godišnjice skautskog pokreta u BiH, te 65. obljetnice izviđačke organizacije i Dana izviđaštva. Ovo priznanje dodijeljeno je jednom Odredu prvi puta nakon 1996. godine, a za ovo najveće kolektivno priznanje koje Savez izviđača Federacije BiH dodjeljuje ispunili smo niz kriterija, predano radili i njegovali izviđačke postulate, organizirati razna natjecanja i manifestacije poput logorovanja, zimovanja, te ono što je u cijeloj priči jako važno – razvijali prijateljske veze s drugim odredima, a po odluci Štaba odreda lentu su imali čast preuzeti: Nađa Imamagić, Reo Čurtić i Belmin RožajacPored zvanja Viteškog odreda, u okviru Svečane akademije dodjeljena su priznanja i odlikovanja za tri vrijedne članice našeg Odreda, pa su zvanje “Izviđač Vitez” dobile Andrea Djaković, Matea Terzić i Sonja Ružić. Svečanoj akademiji prisustvovalo je preko 50. naših članova, a oko prevoza do Ilidže pomogli su nam brđani, roditelji, TRD VarešMala škola Vareš.
 • Krajem mjeseca novembra 2016. godine, ličnim angažmanom brđana veterana i seniora, kao i naših vrijednih izviđača obezbjeđen je ogrijev za izviđačke prostorije i isti složen i unesen u prostoriju.
 • Dana 03.12.2016. godine održana je odredska akcija – poludnevni izlet u Tegove za naša dva najmlađa voda, “Jeleni” i “Vukovi”, članove čete “Polet”. Prva grupa je iza sebe na putu do Tegova postavljala putne znakove, kako bi se i drugi dio ekipe snašao. U Tegovima ih je čekao odmor, topli čaj i naši brđani. Gore su naši poletarci i pčelice igrali razne igre, naučili nešto o snalaženju u prirodi, te crtali svoje kreacije za marame i košulje. Ni snijeg, niti hladnoća nisu uspjeli pokvariti raspoloženje čete “Polet”.
 • Dana 11.12.2016. godine u organizaciji članova čete “Soko” i “Karasovina” organizovan je izlet na Planinicu. Vrijeme je biti lijepo i sunčano, malo prohladno. Posjetili smo farmu koza Ajanović u selu Planinica,čiji su vlasnici Mirnes i Dženana Ajanović, koji su fino ugostili izletnike. Važno je spomenuti i da smo svratili na groblje i odali počast Vladimiru Trifkoviću Čici,izviđaču koji je tragično stradao na Boračkom jezeru 1960. godine.
 • Dana 23.12.2016.godine u motelu Centar održana je Božićna i Novogodišnja izložba minerala, kristala i nakita. Izložbu su organizovali prijatelji iz udruženja “Gorski kristal” iz Visokog. Naš odred je bio jedan od domaćina i suorganizatora ove zanimljive izložbe.
 • Dana 24.12.2016. godine naši dragi prijatelji i komšije Odred izviđača Visoko proslavili su svoju 60-tu godišnjicu svečanom akademijom na koju su kao gosti učestvovali i članove našeg odreda. Tom prilikom čestitali smo im na njihovom radu i uspjesima i zahvalili su na ukazanom gostoprimstvu i poželjeli još mnogo ovakvih svečanost.

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *